PROGRAMUL EDUCAȚIE ȘI OCUPARE 2021-2027
Prioritate: P09 „Consolidarea participării populației în procesul de învățare pe tot parcursul vieții pentru facilitarea tranzițiilor și a mobilității“
Obiectiv specific: ESO4.7 – „Promovarea învățării pe tot parcursul vieții, în special a oportunităților flexibile de actualizare a competențelor și de recalificare pentru toți, ținând seama de competențele antreprenoriale și digitale, printr-o mai bună anticipare a schimbării și a cerințelor de noi competențe bazate pe nevoile pieței muncii, precum și prin facilitarea tranzițiilor profesionale și promovarea mobilității profesionale (FSE+)”
Cod proiect: PEO/78/PEO_P9/OP4/ESO4.7/PEO_A36/317849
Titlu Proiect: Competențe pentru viitor
11 octombrie 2024
COMUNICAT DE PRESĂ
Competențe pentru viitor: Investiția esențială în adaptarea forței de muncă la noile realități tehnologice.
Într-o lume în care tehnologia evoluează cu rapiditate, adaptarea profesională nu mai este o opțiune, ci o necesitate. Institutul Român pentru Educație și Incluziune Socială (IRESIS) lansează proiectul „Competențe pentru viitor”, un proiect ambițios menit să sprijine prin măsuri personalizate și integrate, 602 angajați în procesul de actualizare a competențelor lor profesionale. Proiectul, cofinanțat prin Fondul Social European Plus (FSE+), se implementează între 1 octombrie 2024 și 31 martie 2026 fiind răspunsul direct la provocările pieței muncii.
Obiectivul general al proiectului este stimularea învățării pe tot parcursul vieții și promovarea oportunităților flexibile de actualizare a competențelor, prin programe de formare specifice destinate angajaților care se confruntă cu impactul schimbărilor tehnologice rapide. Prin acest proiect, 602 persoane angajate, cu vârste cuprinse între 18 și 65 de ani, vor beneficia de formare profesională menită să faciliteze accesul la un loc de muncă sau să le ajute să își păstreze poziția actuală.
Alexandru Sereghi, Manager de Proiect, subliniază: „Competențele profesionale sunt cheia succesului în viitorul apropiat. Nu doar că oferim angajaților șansa de a se adapta la schimbările pieței muncii, dar le oferim și instrumentele necesare pentru a construi o carieră de succes într-o lume în continuă transformare”.
Deși tehnologiile emergente transformă felul în care muncim, proiectul „Competențe pentru viitor” oferă soluții practice pentru menținerea competitivității și pentru dezvoltarea profesională continuă prin:
1. Conștientizarea importanței formării profesionale continue (FPC) și a beneficiilor acesteia atât pe termen scurt, cât și pe termen lung, prin organizarea a 17 campanii de diseminare, distribuirea de pliante și broșuri, întâlniri directe cu grupul țintă eligibil, organizarea de evenimente, diseminarea de materiale promoționale și campanii web și social media.
2. Consilierea profesională a 602 angajați pentru încurajarea participării la programele de formare profesională continuă, sprijinind angajații în alegerea programului de formare profesională (autorizat/neautorizat) necesar pentru actualizarea competențelor specifice ca urmare a evoluțiilor tehnologice rapide și apariției de noi competențe, astfel încât să le faciliteze accesul la un loc de muncă superior celui deținut sau păstrarea locului de muncă.
3. Acordarea de sprijin pentru actualizarea competențelor specifice pentru minimum 602 angajați, pentru a facilita accesul la un loc de muncă sau păstrarea unui loc de muncă prin participarea la programe de formare profesională:
· Program de formare calificare de 360 de ore pentru meseria de DEBITATOR SEMIFABRICATE, Cod COR 722428, destinat unui număr de 98 de participanți, dintre care 80 vor dobândi certificat de calificare.
· Program de inițiere în meseria de DEBITATOR SEMIFABRICATE, Cod COR 722428, destinat unui număr de 154 de participanți, dintre care 124 vor dobândi certificat de absolvire.
· Program de formare pentru Actualizarea competențelor digitale în contextul schimbărilor tehnologice rapide, destinat unui număr de 294 de participanți, dintre care 238 vor dobândi certificat de absolvire.
· Program de formare destinat persoanelor care ocupă poziții de management: Actualizarea competențelor manageriale în contextul schimbărilor tehnologice rapide, destinat unui număr de 56 de participanți, dintre care 46 vor dobândi certificat de absolvire.
Angajații vor dobândi cunoștințele necesare pentru a-și păstra locurile de muncă sau pentru a avansa în carieră, în timp ce companiile vor beneficia de personal bine pregătit și adaptat la noile provocări tehnologice.
Detalii proiect:
· Valoarea totală a proiectului: 4,962,570.62 lei
· Cofinanțare UE: 4,218,185.03 lei
· Perioada de implementare: 1 octombrie 2024 – 31 martie 2026
· Cod proiect: MySMIS: 317849
Rezultate așteptate:
· 602 angajați care participă la un program de formare profesională.
· Minim 602 persoane informate în urma participării la campania de informare și conștientizare.
· 17 campanii de conștientizare privind importanța participării la formarea profesională continuă (FPC).
· 1000 pliante editate și tipărite pentru promovarea importanței formării profesionale și a beneficiilor FPC.
· 602 angajați selectați și recrutați în operațiunea de formare profesională.
· 602 angajați consiliați profesional, în vederea stabilirii programului de formare profesională necesar pentru actualizarea competențelor specifice.
· 98 angajați care participă la programul de formare profesională calificare de 360 de ore pentru meseria de DEBITATOR SEMIFABRICATE, Cod COR 722428.
· 80 persoane care obțin un certificat de calificare în conformitate cu prevederile OG nr. 129/2000 în domeniul DEBITATOR SEMIFABRICATE, Cod COR 722428.
· 154 angajați care participă la programul de inițiere pentru meseria de DEBITATOR SEMIFABRICATE, Cod COR 722428.
· 124 persoane care obțin un certificat de absolvire în domeniul DEBITATOR SEMIFABRICATE, Cod COR 722428.
· 294 angajați care participă la programul de formare pentru Actualizarea competențelor digitale în contextul schimbărilor tehnologice rapide.
· 238 persoane care obțin certificat de absolvire în cadrul programului de Actualizarea competențelor digitale.
· 56 angajați care ocupă poziții de management participă la programul de formare pentru Actualizarea competențelor manageriale.
· 46 persoane care obțin un certificat de absolvire în cadrul programului de Actualizarea competențelor manageriale.
Contact:
Asociația „Institutul Roman pentru Educatie si Incluziune Sociala” – IRESIS
E-mail: office@iresis.ro
Website: www.iresis.ro
Proiectul este implementat cu sprijin financiar din partea Uniunii Europene, prin FSE+, în cadrul Programului Educație și Ocupare 2021-2027.