Evolutie profesionala

Evolutie profesionala

PROGRAMUL EDUCAȚIE ȘI OCUPARE 2021-2027

Prioritate: P09 „Consolidarea participării populației în procesul de învățare pe tot parcursul vieții pentru facilitarea tranzițiilor și a mobilității“

Obiectiv specific: ESO4.7 – „Promovarea învățării pe tot parcursul vieții, în special a oportunităților flexibile de actualizare a competențelor și de recalificare pentru toți, ținând seama de competențele antreprenoriale și digitale, printr-o mai bună anticipare a schimbării și a cerințelor de noi competențe bazate pe nevoile pieței muncii, precum și prin facilitarea tranzițiilor profesionale și promovarea mobilității profesionale (FSE+)”

Cod proiect: PEO/78/PEO_P9/OP4/ESO4.7/PEO_A36/313076

Titlu Proiect: Evoluție profesională

 

11 octombrie 2024

 

COMUNICAT DE PRESĂ

 

Evoluție profesională: Un proiect pentru dezvoltarea competențelor în era schimbărilor tehnologice rapide

 

În contextul transformărilor tehnologice rapide și a nevoii de adaptare constantă, Institutul Român pentru Educație și Incluziune Socială (IRESIS) în calitate de partener al solicitantului ASOCIAȚIA PROFESIONALĂ NEGUVERNAMENTALĂ DE ASISTENȚĂ SOCIALĂ ASSOC, anunță lansarea proiectului „Evoluție profesională”, cofinanțat din Fondul Social European Plus (FSE+), în cadrul Programului Educație și Ocupare 2021-2027. Proiectul se va desfășura pe o perioadă de 18 luni, începând cu 1 octombrie 2024 și până pe 31 martie 2026.

 

Proiectul are ca obiectiv general stimularea învățării pe tot parcursul vieții și promovarea oportunităților flexibile de actualizare a competențelor profesionale, pentru a răspunde provocărilor pieței muncii influențate de noile tehnologii. Acesta va facilita participarea a 602 angajați, cu vârste cuprinse între 18 și 65 de ani, la programe de formare profesională menite să îmbunătățească abilitățile digitale și tehnice, precum și competențele manageriale ale angajaților.

 

Alexandru Sereghi, Manager de Proiect, a declarat: „Schimbările rapide din tehnologie creează noi oportunități, dar și provocări. Prin proiectul ‘Evoluție profesională’, ne propunem să oferim angajaților acces la formare de calitate, astfel încât să fie pregătiți în fața schimbărilor tehnologice rapide și să rămână competitivi pe piața muncii.”

 

Obiectivele specifice ale proiectului:

  1. Creșterea conștientizării asupra importanței formării profesionale continue (FPC) prin organizarea a 17 campanii de diseminare și evenimente de promovare.
  2. Consilierea profesională a 602 angajați pentru a încuraja participarea la programele de formare continuă, facilitând astfel accesul la locuri de muncă mai bine plătite sau păstrarea celor actuale.
  3. Actualizarea competențelor specifice pentru 602 angajați, în concordanță cu evoluțiile tehnologice rapide și cerințele pieței muncii, prin programe de formare:
    • Program de calificare de 360 de ore pentru meseria de ELECTROMECANIC, Cod COR 742214, destinat unui număr de 98 de participanți, dintre care 80 vor obține certificatul de calificare.
    • Program de inițiere în meseria de ELECTROMECANIC, Cod COR 742214, destinat unui număr de 154 de participanți, dintre care 124 vor obține certificatul de absolvire.
    • Program de actualizare a competențelor digitale în contextul schimbărilor tehnologice rapide pentru 294 de angajați, dintre care 238 vor obține certificatul de absolvire.
    • Program de actualizare a competențelor manageriale pentru 56 de angajați care ocupă poziții de conducere, dintre care 46 vor obține certificatul de absolvire.

 

Prin acest proiect, angajații cu vârste cuprinse între 18 și 65 de ani vor beneficia de măsuri integrate care să le îmbunătățească competențele digitale, tehnice și manageriale, pentru a face față provocărilor tehnologice moderne.

 

Detalii proiect:

  • Valoarea totală a proiectului: 4,959,991.43 lei
  • Cofinanțare UE: 4,215,992.72 lei
  • Perioada de implementare: 1 octombrie 2024 – 31 martie 2026
  • Cod proiect: MySMIS: 313076

 

Rezultate așteptate:

 

·         Minim 602 pers informate in urma participarii la campania de informare si constientizare;

·         17 Campanii de conștientizare privind importanța participării la Formarea Profesională Continuă;

·         1000 pliante editate si tiparite pentru promovarea importanței formării profesionale și a beneficiilor FP;

·         602 angajati încadrați, selectați și recrutați în operațiune;

·         602 angajati consiliati profesional pentru încurajarea participării la programele de formare profesională continuă, consilierea angajaților în vederea stabilirii programului de formare profesională (autorizat/neautorizat) necesar pentru actualizarea competențelor specifice ca urmare a evoluțiilor tehnologice rapide și a apariției de noi competențe care să le faciliteze accesul la un loc de muncă de nivel superior celui deținut sau păstrarea locului de muncă;

·         Minim 98 Angajați care participă la programul de formare profesională calificare 360 ore: Electromecanic, COR 742214;

·         80 Persoane care obțin un certificat de calificare în conformitate cu prevederile OG nr. 129/2000 în domeniul Electromecanic, COR 742214;

·         Minim 154 Angajați care participă la programul de initiere: Electromecanic, COR 742214;

·         124 Persoane care obțin un certificat de absovire în conformitate cu prevederile OG nr. 129/2000 în domeniul Electromecanic, COR 742214;

·         Minim 294 Angajați care participă la programul de formare: Actualizarea competențelor digitale în contextul schimbărilor tehnologice rapide;

·         238 Persoane care obțin un certificat de absolvire în cadrul programului Actualizarea competențelor digitale în contextul schimbărilor tehnologice rapide;

·         Minim 56 Angajați  care ocupă poziții de management, care participă la programul de formare: Actualizarea competențelor manageriale în contextul schimbărilor tehnologice rapide;

·         46 Persoane care obțin un certificat de absolvire în cadrul programului Actualizarea competențelor manageriale în contextul schimbărilor tehnologice rapide.

 

Contact:

Asociația „Institutul Roman pentru Educatie si Incluziune Sociala” – IRESIS

E-mail: office@iresis.ro

Website: www.iresis.ro

 

Proiectul este implementat cu sprijin financiar din partea Uniunii Europene, prin FSE+, în cadrul Programului Educație și Ocupare 2021-2027.